Istražili smo koliko koštaju vjenčanja u Hrvatskoj

Jednom se živi, sto puta ljubuje, a neki se bogme i požene pritom nekoliko puta. Pa ako se odluče na garderobu iz ormara, prstene od late, večeru za njih dvoje i dvočlano kumstvo nastalu spajanjem kupona iz online kolektivnih kupovina, trošak će im biti posve zanemariv.

No ako želite jedno posve uobičajeno vjenčanje, tako tipično za naše krajeve, s mladom u bijelom, tortom od krokanta, hvatanjem podvezice, all night živom glazbom, nesretnom janjadi koja uvijek plati glavom i svim onim ostalim sitničarijama, tada računajte na minimalno 80 tisuća kuna troška.
Bogato pirovanje počesto znači i ulazak u kredit, ili optimistično vjerovanje kako ćete s novčanim darovima gostiju riješiti trošak svadbe. A tako to najčešće i biva, pir se, svi znaju, pirom i plaća. A kada smo već kod troška, evo nam najfriškijih brojki, podastire nam ih jedna ovoljetna mlada.

– Košta, i to puno, ali ja sam, da bih smanjila troškove, na zadnjem splitskom Danu vjenčanja uspila dogovorit puno popusta. Matičar, taksene marke, prijave nekih 150-200 kuna. Poslije smo išli u crkvu, časnama sam za uređenje dala 200 kuna. Običaj je fratru dati od 200 kuna do sto eura. Vjenčanicu sam unajmila u Hercegovini za tri tisuće kuna, ovdje koštaju nemilo, samo te proba na sat dođe od 80 do 150 kuna. Cipele san uzela na sniženju za 700 kuna, bile su 1500, a sami smo napravili i pozivnice, darove za goste i ukrase za revere – zbrajamo.

U cijenu za mladu ulazi i rublje, podvezica, bižuterija, šminka, frizura, pedikura, manikir. Što se tiče pozivnica, svaka je minimalno po pet kuna, zahvalnica od devet do 20. A tek cvijeće, koje itekako košta, počevši od buketa od 600 kuna do tisuću eura za onaj sa Swarowski kristalima. Reveri su od tri kune pa nadalje. Uređenje sale košta 2500, a kuće 900. A gdje je kićenje auta, baloni, foto i DVD, koji joj je sa sajmenim popustom došao oko 1500 eura. I dobro je s tim prošla.

– Što se tiče hrane, prosjek je od 30 do 42 eura, a može skočiti do iznad 60 i više. Kolači su od 35 kuna kilo, torte od 120 kuna pa naviše, krokanat 800 do 1800 kuna, pa put gore. E, zaboravila sam prstenje, imaš zlato, obično, bijelo, crveno, od 1500 pa naviše. Troškova ima i mladoženja: odijelo 3500 kuna, košulja, kravata, rublje, bičve, cipele, frizura, a još tisuću i nešto kuna gore. Čekaj, tu je i catering doma, sendviči, kolačići za prigrist. A što se tiče hranena piru, to je uvijek isti ritam, s tim da, ako ćeš da ti janjetina dođe odma posli pršuta, sira, francuske, onda računaj da ti po glavi ide još koji euro gore. Sve skupa, kada sve zbrojim, ne možeš proć ispod 80 tisuća kuna. Srićom, imali smo veliki pir i uspili smo sve otplatit od love šta nam je došla. I još je ostalo – kaže mlada.

E polako, nije to sve, a gdje je bend, čiji najam dođe od 1200 eura do pet-šest tisuća za neke baš poznate pjevačke face. Ima i onih koji se žele vjenčati na nekoj posebnoj lokaciji, izvan matičnog ureda ili crkve. I to iziskuje dodatni trošak, koji ovisi o satu sklapanja braka pred matičarom, te danu u tjednu. I skače, doznajemo, i preko osam tisuća kuna ako se uzme večernji termin u vikendu. Ima i onih koji žele vjenčanje kasnije gledati doslovce iz svih kutova, zbog čega u opciju snimanja ubacuju i sve popularnije korištenje drona. Cijena takve želje, uz standardni paket usluga, trošak diže i na nekoliko tisuća eura.

– Svaka će mlada kasnije možda i zaboraviti što je jela na svojoj svadbi. Ali zato će se do kraja života sjećati svoje vjenčanice. Imala sam klijentica koje su radije iz jelovnika izbacile jedno jelo da bi sebi priuštile vjenčanicu iz snova. Možda se kriza osjeća samo kroz interes mladenki za cijenom vjenčanice. Prije su manje to pitale nego danas – kaže Gordana Franić iz splitskog Salona vjenčanica "Glamour Sposa".

Ono što Gordanu ističe je i jedna posebna vjenčanica, ona od 90 tisuća kuna, s potpisom Atelier Pronovia, koju je na zadnjem splitskom Sajmu vjenčanja, čiji je ona organizator, nosila Nina Morić. Do sada se još prodala nije, iako je upita bilo, ali zato često odlazi u najam po cijeni od sedam tisuća kuna.

– Čujte, svatko uzima koliko može, koliko ima. Mladih je uvijek bilo i bit će ih. Ali računajte i ovo, uz svaku vjenčanicu koja je kod nas uzeta u najam, mladenka dobiva i sve što joj treba iz pratećeg programa, šal, stolu, rukavice, veo, tijaru, bundicu, jastučić za prstenje, što joj paše. Mi svakoj mladenki darujemo i podvezicu za sreću s plavom mašnicom – kaže Gordana, koja već nekoliko godina u Splitu organizira iznimno posjećeni Sajam vjenčanja.

Na njemu se, primjerice, mogla vidjeti i pozamašna luksuzna limuzina u kojoj se mladenci običavaju provozati gradskim ulicama. Vlasnik joj je poznati splitski poduzetnik Nenad Aničić iz tvrtke "Tekstil vlakno". Kaže kako upita i najma limuzine ima, prije desetak godina ih je bilo i više. Kriza je učinila svoje. No oni koji se odluče imaju mogućnost limuzinu uzeti na sate po cijeni od 150 eura. Ili platiti paket usluga za nekoliko sati njezina korištenja po cijeni od 500 eura. U nju ulazi trošak goriva, vozača, pića, šampanjca, crvenog tepiha i vožnje na nekoliko destinacija.

– Ima ih koji više vole oldtajmere, imamo i njih u ponudi, a na raspolaganju su modeli iz '66. pa nadalje. To je još ona jedna mala doza luksuza koja prati ovakva velika životna događanja – kaže Aničić.

 

Piše: Tanja Šimundić Bendić